Wat kan een cavia zien? [Donker – Kleuren – Afstand]

Een cavia heeft net zoals wij mensen twee ogen, althans, als ze niet om medische redenen zijn verwijderd of er vanaf de geboorte al wat mist.

De werking en ontwerp van de ogen van een cavia lijkt erg op die van mensen. Licht komt vanuit verschillende hoeken in de ogen terecht en kegeltjes zorgen voor de kleur waarneming.

Cavia’s kunnen ver om zich heen kijken om gevaren te kunnen herkennen. Als ze hun hoofd heffen, kunnen ze zelfs omhoog kijken.

Hoe ver kan een cavia zien?

Uit onderzoek blijkt dat cavia’s zo’n 1 – 1.5 meter ver kunnen zien en hiermee kortzichtig zijn. Echter is dit een ruime schatting en is onderzoek naar dit onderwerp erg complex.

Hoe ver kan een cavia om zich heen kijken?

De meest indrukwekkende eigenschap van een cavia is de mogelijkheid om tot 340 graden om zich heen te kunnen kijken.

Cavia’s hebben dus bijna de mogelijkheid om alles rondom in één keer te kunnen zien.

Dit heeft alles te maken met de plaatsing van de ogen. De ogen staan niet helemaal aan de zijkant, maar enigszins naar voren geplaatst. Hierdoor kan een cavia ook goed recht vooruit kijken.

Kan een cavia diepte zien?

Omdat de ogen van een cavia aan de zijkant van hun kop zitten, kan een cavia amper tot geen diepte zien. Sommigen vinden een hok met een verdieping erin om deze reden ook gevaarlijk.

Toch heb ik al meerdere kooien gehad waar een verdieping in zat (ik heb er nooit één gehad met meer dan 1 extra verdieping).

Deze kooien doen het over het algemeen prima en geeft de cavia extra ruimte. Naar mijn ervaring leren cavia’s simpelweg dat ze omhoog gaan en weten ze hierdoor dat ze kunnen vallen.

Ik heb een cavia ook nog nooit zien vallen, het zijn zelfs erg goede klimmers.

In een kooi situatie is hoogte dus wat mij betreft geen probleem. Het is natuurlijk wel erg gevaarlijk om een cavia op een tafel of op de bank te zetten zonder begeleiding. Dit is “onbekend” terrein en hier kunnen ze wel vanaf vallen.

Gezonde voeding helpt

Een goede ontwikkeling en in stand houding van de ogen zorgt voor een beter zicht vermogen bij cavia’s.

Voedsel

Voedingsstof

Groen Hooi

Calcium en Vitamine A

Vers Gras

Vitamine C

Fruit

Vitamine C en Ijzer

Groente

Vitamine C en Calcium

Tabletten

Vitamine C

Wees met alles wat je extra geeft ook voorzichtig. Een cavia mag bijvoorbeeld niet teveel aardbeien eten omdat daar teveel suiker in zit.

Met hooi kan het niets mis gaan, cavia’s eten de hele dag door hooi en dit stimuleert hun stofwisseling en spijsverteringsstelsel.

Met Vitamine C moet je even berekenen of ze niet meer dan 100mg per dag binnen krijgen. Dit is te veel om te verwerken en moet als afvalstof weer worden verwerkt.

Ververs ook dagelijks (het liefst 2x per dag) het water uit de fles. Reinig de fles goed zodat er niet teveel bacteriën in komen. In sommige gevallen drinken cavia’s liever uit een bakje. Dit kun je ook eens uit proberen met jouw cavia.

Is een cavia kleurenblind?

is een cavia kleurenblind

Veel knaagdieren zijn kleurenblind, een cavia is niet kleurenblind. Cavia’s zien de meeste kleuren zoals wij dat zien, hun ogen werken ook op een soortgelijke manier als bij mensen.

Ook hun andere zintuigen helpen met navigeren, het gehoor en de reuk zijn beter ontwikkeld dan hun zicht.

Welke kleur is slecht voor een cavia?

Uit studies blijkt dat cavia’s hoog sensitief zijn voor felle kleuren groen en rood. Het is dus geen goed idee om hun hok of kooi te bekleden met één van deze twee kleuren.

Ook speelgoed in deze kleuren kan een cavia triggeren en op lange termijn angstig maken. Een cavia die zich niet op z’n gemakt voelt kan gaan trillen.

Wetenschappelijk ondersteund

Een Amerikaanse kleurenexpert heeft onderzoek gedaan naar het mogelijke kleurenpallet van een cavia.

Zij geeft aan dat cavia’s hoogstwaarschijnlijk een beter kleurenzicht hebben dan katten, honden en de meeste andere huisdieren. De test kun je lezen in haar boek.

Uit de test blijkt ook dat cavia’s kleuren kunnen herkennen. Ze kunnen ze dus niet alleen zien, maar ook herkennen (in de test als zijnde een voedselbakje).

Kunnen cavia’s zien in het donker?

Nee, een cavia kan niet zien in het donker. Dit is echter geen probleem voor hun bewegingen in de nacht. Cavia’s zijn ‘s nachts net zo actief als overdag, al slapen ze in iets langere sessies van zo’n 15 minuten.

Cavia’s hebben een goed geheugen en kennen hun hok of kooi als hun broekzak. Ze kunnen uitstekend navigeren en weten hun voer, hooi en water d.m.v. andere zintuigen te vinden.

Lampje in de nacht

Een veel gemaakte fout is een nachtlampje voor een cavia. Cavia’s hebben licht nodig om goed te kunnen zien, maar een nachtlampje verstoord hun ritme.

Hoe donkerder het in de nacht is, hoe beter. Hierdoor hebben cavia’s goed door dat het nacht is en passen ze hun ritme aan.

Doe geen doek over de kooi heen om het donkerder te maken, dit kan zorgen voor te weinig ventilatie door de kooi of het hok. Daarbij vinden cavia’s het fijn om zo ver mogelijk te kunnen kijken (het blijven immers prooidieren).

Plaats dus geen nachtlampje, doe ook geen doek over de kooi, maar verduister de kamer waar ze in staan zo goed mogelijk tijdens de nachtelijke uurtjes.

Zijn cavia’s actief in de nacht?

Zeker! Cavia’s zijn zeer actief ‘s nachts, eigenlijk doen ze alles wat ze overdag ook doen.

Midden in de nacht eet een een cavia voer en hooi, drinkt hij rustig water en gaat hij op avontuur in de kooi.

Ook in het donker blijft een cavia bewegen. Ze houden ervan om continu de hele omgeving in de gaten te houden en hun kooi weer te verkennen.

Dit kan wat gehorig zijn als een cavia bij je op de slaapkamer slaapt.

Kunnen cavia’s mee tv kijken?

De meeste cavia’s vinden het prettig om tv te kijken. Er is geen bewijs dat dit slecht is voor een cavia, behalve als hij zich niet prettig voelt bij wat er op tv is.

Een cavia kan schrikken van snelle beelden en harde geluiden. Ook het zien van roofdieren kan een cavia angstig maken. Hierdoor kan hij wegrennen en vallen. Indirect is tv kijken dus wel gevaarlijk voor een cavia.

Zo houd een cavia zijn goede zicht

Leuk om te weten is dat een cavia maar één keer een pad beloopt met zijn ogen.

De tweede keer dat een cavia over hetzelfde pad loopt, gebruikt hij zijn geheugen om op de plaats van bestemming te komen.

Problemen met de ogen

Hoewel een cavia de ogen goed beschermt kan er altijd wat gebeuren. Een stukje hooi in het oog kan al problemen vooroorzaken.

Een aantal veel voorkomende problemen met de ogen van een cavia zijn:

  • Waterige ogen
  • Rode ogen
  • Jeukende ogen (cavia probeert te krabben)
  • Ogen bijna gesloten gedurende de dag
  • Veel vuil uit de ogen

Deze problemen lijken misschien onschuldig, maar het is altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen als je cavia van zijn gewoonte afstapt.

Veel gestelde vragen

Plaats een reactie