Hoe lang kan een labrador lopen?

De Labrador Retriever vindt het heerlijk om te wandelen. De Lab zit vol energie en moet dit ook kwijt. Daarom is het belangrijk om vaak met je Lab te lopen. Lekker laten rennen over het strand of heerlijk rustgevend de natuur opzoeken in het bos.

Je hond uitlaten is vanzelfsprekend, maar wat als je dus een langere wandeling wilt maken. Hoe lang kan een Labrador lopen?

Hoelang een Labrador kan lopen hangt niet alleen af van de gezondheid en conditie van de Lab, maar denk ook aan de leeftijd en weersomstandigheden. Een Labrador houdt het even lang vol als jij. Afstanden langer dan 15 km zijn ook geen probleem, mits je dit eerst met je Lab opbouwt.

Bij hitte of extreme kou is het niet verstandig zolang te lopen. Lees ook mijn eerder geschreven artikel: “Kan een Labrador goed tegen kou?“.

Hoe ver kan een labrador lopen?

Een Labrador kan als hij in goede conditie is prima zo’n 20/25 km lopen. Ze kunnen als het moet dezelfde afstand als mensen lopen. Uiteraard is het niet de bedoeling om na 4 wandelingen van 3 km ineens een 25 km weg af te leggen.

Jullie moeten het samen opbouwen. Zelf zou je het ook niet fijn vinden om ineens 20 km te lopen als je dat niet gewend bent. Dat zelfde geldt dus voor een Labrador.

Hoe vaak een lange wandeling maken?

De Labrador Retriever moet zo’n 4 á 5 keer naar buiten om te plassen/poepen. Je kan voor jezelf een schema maken hoe je dit indeelt. Wat het meest gebruikelijk is, is om ochtends een half uur na het wakker worden de eerste wandeling te maken. Begin van de middag en in de namiddag kan hij dan nog een keer wandelen en dan na het eten en voordat je zelf naar bed gaat.

Omdat een Labrador een energieke hondenras is en veel energie kwijt moet, is het belangrijk om 1 of 2 wandelingen iets langer te maken. Van zo’n half uur per dag. Langer mag natuurlijk ook, als je lab het aan kan.

Vanaf hoe oud kan een labrador lange afstanden wandelen?

Voor een Labrador Pup en Labrador op leeftijd gelden wel andere regels. Een pup kan bijvoorbeeld nog helemaal niet zolang wandelen en ook een oudere Labrador heeft vaak niet meer zo’n top conditie.

Lange afstanden kun je vanaf 18 maanden oud verantwoord lopen met een labrador. Vanaf dat moment zijn ze volwassen en zijn alle spieren op voldoende sterkte om lange afstanden te kunnen wandelen.

Voordelen van een lange wandeling met je Labrador

wandelende labrador 8 jaar oud

Buiten dat het goed is voor je Lab om lekker te wandelen en rennen heeft het ook zeker voordelen. Een Labrador heeft namelijk genoeg uitdaging nodig. Dat kan de Lab prima halen uit zo’n lange wandeling.

Ook voor de spieren van de Lab is het goed omdat ze zo goed te blijven ontwikkelen. Ook werkt het goed voor de mentale gezondheid van je Lab en voorkomt stress.

Zo train je een labrador op lange afstand wandelingen:

Elke dag steeds een stukje langer lopen.

Als je hond gewend is om 45/60 minuten te wandelen is het niet handig om ineens naar drie uur wandelen te gaan. Doe dit echt geleidelijk. Zo kan je langzaam de afstand opbouwen en zal je merken dat dit dan ook goed zal gaan.

Loop rustig en rust af en toe uit.

Rustig lopen is ook erg belangrijk voor de Lab. Op verschillende locaties heb je ook plaatsen waar je hond mag loslopen. Probeer je hond dit dan ook te laten doen zodat hijzelf zijn eigen tempo kan bepalen en zo zal je ook merken wat voor gedrag hij gaat tonen. Als hij gaat liggen heeft de Lab even rust nodig.

Zorg voor een fijne slaapplek.

Zo’n stevige wandeling vol met indrukken kan veel mentale impact hebben op je Lab. Geef je Labrador bij thuiskomst dan ook de rust en ruimte om lekker te gaan slapen. Zo kan hij alle indrukken verwerken en genoeg energie opbouwen.

Zorg voor genoeg drinken.

Laat je Labrador voldoende drinken. Van een lange wandeling krijgen ze ook veel dorst en om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om goed te blijven drinken. Je hebt speciale hondenwaterbekers om makkelijk mee te kunnen nemen.

Let goed op de reactie van je Labrador.

Een Labrador vindt het fijn om naast zijn baasje te lopen en te laten zien wat hij allemaal kan. Soms kan de Lab zelfs over zijn eigen grenzen gaan en het is aan jou om dat te voorkomen.

Helaas komen gewrichtsproblemen bij Labradors veel voor en het is niet de bedoeling om dat te forceren. Als dit het geval is bij jouw Lab is het niet verstandig om lange afstanden te lopen.

Wanneer kan een Labrador geen lange afstanden lopen?

  • Als de labrador gewricht problemen heeft.
  • Als het minder dan 3 graden Celsius is.
  • De labrador is jonger dan 12 maanden.
  • Wanneer er geen mogelijkheid is om te drinken.
  • Als het heet is buiten (warmer dan 25 graden Celsius).
  • Als de labrador op oude / bejaarde leeftijd is.

Waar let je op als je een lange wandeling maakt?

Het is belangrijk om tijdens het lopen goed naar je Labrador te kijken of hij het net zo leuk vindt als jij. Tijdens warm weer heeft je hond meer vocht nodig om de kans op uitdroging te voorkomen.

Het is goed om je hond tussendoor regelmatig drinken te geven. Ook oververhitting kan voorkomen dus probeer ook zoveel mogelijk in de schaduw te lopen.

Je Lab kan ook snel oververmoeid raken. Vooral als je in een nieuwe omgeving wandelt. Nieuwe indrukken en plekken vragen veel aandacht en gesnuffel van je Labrador en het liefst wilt hij alles ontdekken. Hierdoor kan hij dus overprikkelt raken en uitgeput.

Hoe lang mag een labrador pup lopen?

Hoelang een Lab Pup mag lopen hangt af hoeveel weken de pup is. Als je pup 7 weken is, is een wandeling van 7 minuten voldoende.

Bij elke week dat hij ouder wordt kan je er dan steeds 1 minuut bij op tellen. Omdat het lichaam nog niet helemaal volgroeid is, is dit lang zat voor de Lab Pup.

Hoe vaak mag een labrador pup wandelen

De aantal keren dat de pup naar buiten gaat, is wel gewoon hetzelfde als de volwassen Labrador: 4 tot 5 keer per dag. Het is met een Labrador pup gelukkig wel makkelijker moet ze thuis te vermaken.

Ze zijn nog zo schattig, klein en speels dat je ze prima kan vermaken met kleine balletjes of knuffeltjes. Zodra de pup wat ouder wordt kan je voor het uiten van de energie wat vaker de buitenlucht opzoeken voor een lekkere wandeling samen.

Conclusie

Een lange afstand lopen met je Labrador Retriever kan dus geen kwaad mits de conditie van de Lab dit toelaat. Probeer samen een vast ritme erin te krijgen zodat je Lab ook van tevoren weet wat er gaat komen. Zo zal je merken dat je Labrador steeds beter en langer met je mee kan lopen en vooral ervan geniet.

Plaats een reactie