Mag een Konijn bloemkool eten?

Aangezien wij veel bloemkool eten is het niet ondenkbaar dat je op een dag jouw konijn ook een stukje wilt geven. Bloemkool is een groente en zal dus gezond zijn, toch? Voor ons klopt dat, maar mag een konijn bloemkool?

Een konijn mag bloemkool eten, het is zelfs erg gezond voor hem. Door de extra vezels, vitamine C en eiwit is bloemkool een gezonde snack. Geef een konijn niet teveel bloemkool, daar kan gasvorming door ontstaan. Een konijnenmaag kan niet tegen teveel bloemkool in één keer.

Bloemkool is veilig en mag gegeten worden door konijnen. Alle delen van een bloemkool mag je voeren aan jouw huisdier. De stronk, blaadjes en roosjes bevatten allemaal een hoog watergehalte i.c.m. extra vitamine C, eiwitten en hoognodige vezels.

Eten konijnen bloemkool in het wild?

Bloemkool is over de hele wereld te vinden en veel wilde konijnen komen bloemkool tegen in het wild.

Ook in het wild eet een konijn bloemkool, maar zal dit wel doseren. Een konijn kan geen hele bloemkool opeten, ook al heeft hij trek. De gasvorming van een grote portie bloemkool kan zelfs dodelijk zijn voor de haasachtige. Lees ook mijn eerdere bericht: “Is een konijn een knaagdier?

Omdat bloemkool over het algemeen een gezonde vorm van voeding is voor een konijn, zal hij hem in het wild niet overslaan.

Mag een konijn de blaadjes van een bloemkool?

Een konijn mag de blaadjes van een bloemkool gewoon eten. De blaadjes zitten boordevol vitamine en belangrijke voedingswaardes. Het is veilig voor een konijn om de blaadjes van een bloemkool te eten.

Niet alle konijnen houden van de blaadjes van een bloemkool, het kan zijn dat jouw konijn liever de bloem eet, dan de blaadjes. Ook andersom is mogelijk, konijnen kunnen gek zijn op de blaadjes.

Voedingswaardes van een bloemkool

De belangrijkste bron van voedingsstoffen voor een konijn zitten in hooi en vers gras. De vezels in het hooi zorgen voor een gezonde spijsvertering en houden tegelijkertijd de tanden scherp.

Toch zijn vitamine en extra groenvoer een goede toevoeging van dit dieet, bloemkool hoort hier bij. Bloemkool heeft meerwaarde voor een konijn door de volgende voedingswaardes:

Per 100 gram bloemkool

Eiwit

1,9 gram

Vitamine C

48,2 mg

Vezels

2 gram

Hoeveel bloemkool geef je maximaal aan een konijn?

Hoeveel bloemkool maximaal

Om je konijn niet met bloemkool te overvoeden is het verstandig om maximaal 2x per week bloemkool te geven. Doe dit ook niet twee dagen achter elkaar, maar spreidt het uit over de week. Per keer geef je maximaal 4 roosjes bloemkool.

Per dag wisselen tussen stronk en roosjes

Dagelijks bloemkool geven, maar tussen de stronk en roosjes afwisselen heeft geen zin. In beide zitten ongeveer gelijke voedingswaarden. Hierdoor kan gasvorming ontstaan in de maag. Konijnen mogen dus onder geen enkele omstandigheid elke dag bloemkool.

Welke delen van een bloemkool zijn oké?

Een bloemkool bevat dus veel nuttige voedingswaarden voor een konijn, maar heeft een groot risico voor gasvorming in de maag en het spijsverteringsproces.

De stronk

Het is geen probleem om de stronk van een bloemkool te voeren aan een konijn. Wel is de gasvorming van de strook in de meeste gevallen groter dan de roosjes.

Blaadjes

De blaadjes houden dezelfde voedingswaarden als de roosjes van een bloemkool. De blaadjes zijn dus net zo voedzaam en kun je gewoon geven aan een konijn. Je hoeft ze er niet af te plukken als je bloemkool voert aan je konijn.

Roosjes

Verreweg het grootste gedeelte van een bloemkool bestaat uit de roosjes, hetgeen waar wij (mensen) het meeste gebruik van maken. Voor een konijn maakt het niet veel uit, al zijn sommige konijnen wel kieskeurig welk deel van de bloemkool ze het lekkerst vinden. Dit heeft echter meer met de structuur te maken.

De roosjes van een bloemkool kun je uiteraard ook gewoon voeren aan je konijn, ze bevatten niet perse meer of minder voedingswaarden dan de stronk en blaadjes van een bloemkool.

Gasvorming kan een serieus probleem zijn

Vergeet niet om goed te letten op je konijn als je een nieuwe vorm van eten voor de eerste keer geeft.

Sommige konijnen zijn erg gevoelig voor gasvorming en kunnen hierdoor geen bloemkool of broccoli eten.

Het is meestal lastig te zien of een konijn direct last krijgt van gasvorming door een specifiek type voedsel. Een aantal signalen dat een konijn last heeft van gasvorming zijn:

  • Energieniveau daalt
  • Opgezwollen maag (voelen)
  • Liggen in gekrulde houding
  • Borrelend geluid uit de maag
Konijn liggend
De natuurlijke liggende houding van een konijn. Hier heeft hij geen last van zijn maag, in een gekrulde ligging wel.

Biologisch is beter

Eet je zelf wel eens biologisch of wil je je konijn net even wat beter te eten geven? Biologische bloemkool ziet er vaak een stuk witter uit (in plaats van de crèmekleurige “gewone” bloemkool) en zit uiteraard niet vol met bestrijdingsmiddelen en worden niet gekweekt met kunstmest.

Wij kunnen aardig tegen deze chemische bestrijdingsmiddelen, konijnen ook, maar minder goed. Biologisch eten komt weer een stukje dichterbij het natuurlijke voedsel waar een konijn van houdt.

Houd er wel rekening mee dat biologisch vaak en stuk duurder is en ook anders smaakt. Het zou zomaar kunnen dat jouw konijn niet van de “gewone” bloemkool houdt, maar een biologische bloemkool wel lekker vindt! Natuurlijk kan dit ook andersom gelden.

Mag een jong konijn bloemkool?

Het is verstandig om een konijn pas vanaf 6 maanden oud bloemkool te voeren. Hetzelfde geldt voor andere groenten die voor gasvorming kunnen zorgen zoals broccoli, Chinese kool, en spinazie.

Zeker als het om een heel jong konijn gaat mag je hem beslist geen bloemkool voeren omdat het spijsverteringsstelsel nog op gang moet komen.

Een volwassen konijnenmaag heeft al meer te voortduren gehad en kan een stuk beter dan verschillende soorten eten.

Conclusie

Het is geen probleem om een konijn bloemkool te voeren, maar doe dit wel met regelmaat. Geef maximaal 4 roosjes bloemkool in één keer en geef het maximaal 2x per week (niet twee dagen achter elkaar). Zo voorkom je gasvorming en eventuele gasophoping.

Plaats een reactie