Kan een Cavia bij een Konijn [Samen in 1 hok]

Cavia’s en konijnen zijn verschillende dieren, al hebben ze wel gelijkenissen. Ik had vroeger veel konijnen (dwergkonijnen en Vlaamse reuzen) die samen een hok deelden met twee cavia’s. Toch is dit niet de beste combinatie.

Het is niet verstandig om een cavia en een konijn hetzelfde hok te laten delen. Cavia’s hebben een ander dieet dan een konijn, ze spreken elkaars taal niet en een konijn kan een cavia zelfs bezeren met zijn sterke poten. Beide houden ze wel van gezelschap, maar liever niet met elkaar.

Een cavia is een knaagdier, een konijn is een haasachtige. Beide hebben geen verleden van samenleven en spreken hierdoor elkaars taal niet. Het gedrag van beide dieren is anders, een cavia kan zelfs bang en gestrest worden van het bijzijn van een konijn.

Ander voer

Een grote reden om een cavia niet samen te houden met een konijn is de vorm van het dieet. Een cavia eet net zoals een konijn veel hooi, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Een cavia heeft extra Vitamine C nodig, een konijn niet

Een cavia hoort voer te krijgen met een extra gehalte vitamine C. Een konijn maakt dit zelf aan en heeft dus geen extra dosis nodig. Een cavia eet ook veel vaker gedurende de dag (in mijn eerdere artikel leg ik uit hoeveel en hoe vaak een cavia eet).

Eiwitten en mineralen

In speciaal cavia voer zitten meer eiwitten dan in konijnenvoer. Je kunt een cavia dus niet zomaar konijnenvoer geven, dan loopt hij cruciale voedingsstoffen mis op de lange termijn.

Mag een cavia konijnenvoer?

konijnenvoer vs caviavoer

In principe is konijnenvoer niet schadelijk voor een cavia, maar missen er wel een aantal voedingsstoffen zoals Vitamine C en eiwitten. Als je niets anders in huis hebt kun je konijnenkorrels aan een cavia voeren gecombineerd met extra groenvoer.

Allebei veel hooi

Zowel een cavia als een konijn hebben veel vers hooi nodig, een cavia nog iets meer dan een konijn. Hooi zorgt voor een goede darmwerking bij beide dieren en bevat cruciale mineralen. Ook zorgt hooi voor scherpere tanden voor deze kleine huisdiertjes.

Een cavia kan niet praten met een konijn

Konijnen en cavia’s hebben beide een andere manier van communiceren. Ze gebruiken geluiden en bewegingen om soortgenoten op de hoogte te stellen van gevaar of andere ontwikkelingen in de buurt.

Een konijn heeft een aantal kenmerken geluiden en bewegingen:

  • Zacht piepen of “janken” kan irritatie betekenen.
  • Sissen of grommen is een milde vorm van agressie of stress.
  • Uitvallen met een grote sprong en de kop omhoog, dan wil jouw konijn duidelijk maken dat hij hier niet van gediend is.
  • Spontaan omvallen om te liggen geeft aan dat een konijn in een “relaxte stand” is.

Al deze tekenen zijn voor een cavia niet duidelijk. Deze signalen kunnen wij als mensen nog wel “leren”, maar voor cavia’s is dat niet te doen.

Ook de signalen die een cavia geeft zijn voor een konijn niet duidelijk. Een konijn trekt zich iets minder aan van een cavia dan andersom, want hij is duidelijk de grotere en sterkere partij.

Maar geluidjes en lichaamsuitingen van een cavia zeggen een konijn echter weinig. Als je een cavia bij een konijn in hetzelfde hok zet, zullen ze dus weinig samen ondernemen. Simpelweg omdat ze elkaar niet begrijpen.

Geen agressieve aard

konijn en cavia buiten in het hooi

Hoewel een konijn en een cavia oorspronkelijk niet agressief zijn aangelecht, hebben ze beiden een duidelijk overlevingsinstinct.

Een konijn begint te schoppen als er gevaar in de buurt is, een cavia maakt zich snel uit de voeten.

Ook deze vorm van gevaar behandelen ligt bij een konijn heel anders dan bij een cavia, ze kunnen elkaar hierom niet waarschuwen, helpen. Ze lopen elkaar eerder in de weg dan dat ze wat aan elkaar hebben.

Boos op elkaar

Het zal niet snel voorkomen, maar een konijn en een cavia kunnen elkaar pijn doen. Een cavia kan letterlijk “van zich af bijten” en een konijn heeft enorm sterke poten waar hij fatale schoppen mee kan uitdelen aan een cavia.

Zeker omdat het begrip naar elkaar zo klein is, kunnen kleine verschillen agressie wel opwekken als een cavia en een konijn samen in 1 hok zitten.

De grootte van het hok

Een konijn is een stukje groter dan een cavia, dus het hok moet voldoende ruimte hebben voor een konijn om goed in rond te lopen.

Maar als een cavia samen met een konijn in een hok zit, hebben ze beide een beschutte plek nodig en genoeg ruimte om elkaar niet in de weg te lopen.

Ik schreef eerder al een bericht over cavia’s genaamd: “hoeveel ruimte heeft een cavia nodig?“.

Omdat een konijn een stuk groter is en meer springt en rent dan een cavia, heeft een konijn meer ruimte nodig. Mooier nog, dagelijks een tripje uit de kooit doet beide dieren erg goed.

Cavia en konijn zijn gezelschapsdieren

Hoewel deze twee zachte huisdieren allebei gezelschapsdieren zijn, zijn ze niet bestemd voor elkaar. Een konijn heeft het meest aan een ander konijnenvriendje. Een cavia leeft (bewezen) langer met een andere cavia aan zijn zijde.

Gevaarlijke ziektes

Een groot nadeel aan het plaatsen van een konijn en een cavia in hetzelfde hok is het overdragen van ziektes. Er zijn namelijk een aantal ziektes die een konijn makkelijk kan oplopen, maar die voor een cavia dodelijk kunnen zijn.

De gevaren van samenwonen

Een cavia is kleiner, fragieler en zwakker dan een konijn. Als ze samenwonen in 1 hok ontstaan er een aantal gevaren (voornamelijk voor de cavia):

  • Konijnen kunnen schoppen en de cavia serieus verwonden. Fatale gevolgen niet uitgesloten.
  • Cavia heeft minder (in m2) beweging nodig, een konijn zal dus vaker voor een rustende cavia lopen waardoor er slaapgebrek kan ontstaan.
  • Een cavia kan angstig worden van een konijn, voornamelijk door continue onderbrekingen kan een cavia gestrest worden tot een trillende cavia aan toe.
  • Overdragen van ziektes, ziektes die een konijn goed kan hebben kunnen voor een cavia fataal zijn.

Bij welk dier kunnen ze dan het best worden geplaatst?

Het is erg simpel, beide dieren leven (of leefden) in groepen in het wild. Een konijn heeft het liefst andere konijnen om zich heen. Een cavia heeft het liefst andere cavia’s om zich heen.

Alsnog een cavia en konijn uit elkaar halen

Hoewel het eerste advies is om een cavia en een konijn niet bij elkaar te zetten, is het nog riskanter om een cavia en konijn in een later stadium van elkaar te scheiden.

Zeker als ze nog bij elkaar in de buurt zijn, zullen ze elkaar gaan missen. Het is dus niet verstandig om op een later moment de twee nog te scheiden.

Grootste verschillen tussen cavia en konijn

Cavia

Konijn

Soort

Knaagdier

Haasachtige

Minimale grootte kooi

1,5 m²

1,8 m²

Slaapritme

24 - 36x per dag

10 - 20x per dag

Vitamine C

Extra nodig in de voeding

Maakt zelf aan

Aanvalmethodes

Bijten

Schoppen, bijten

Veel gestelde vragen

1 gedachte over “Kan een Cavia bij een Konijn [Samen in 1 hok]”

  1. klopt niet we hebben de cavia bij het konijn
    al 7 jaar het gaat heel goed niemand is ziek. alleen een cavia is door ouderdom over leden en er is met de anderen cavia en konijn een RAUW PROCES Aan de gang het konijn merkt dat de cavia verdrietig is en het konijn ook ze zoeken waar het ander cavia is
    met piepen roepen wij zorgen en knuffelze iets meer.

    Beantwoorden

Plaats een reactie