Cavia’s kunnen zich overeten en hierdoor op een hoger gewicht raken. De hoeveelheid voer is het probleem niet, het soort voer en hoeveelheid beweging wel.
Een cavia kan afvallen door meer te bewegen, zo’n 3 uur per dag. Door het dieet van een cavia aan te passen kan een cavia ook afvallen. Het schrappen van maaltijden kan echter schadelijk zijn voor een cavia.
Een cavia met overgewicht heeft waarschijnlijk een klein hok. Als je geen groter hok kwijt kunt, is het belangrijk om de cavia meer te laten bewegen. Iets vaker uit het hok, buiten of binnenshuis een ren opstellen zodat hij vrij rond kan huppelen.
Pas het dieet aan
Je cavia kan afvallen door het dieet iets aan te passen. Let er wel op dat je geen maaltijden schrapt en dat er altijd iets te knagen is voor een cavia. Ze eten namelijk zo’n 80 keer per dag!
2x per dag voer
Om de eetmomenten beter uit elkaar te halen geef je 2x per dag voer i.p.v. 1x per dag. Cavia’s leren een beetje te timen hoeveel ze eten, en eten nog iets kleinere porties als je tweemaal per dag voert. Hierdoor kan een cavia wat gewicht verliezen.
Dagelijks groenvoer voor Vitamine C
Cavia’s hebben extra vitamine C nodig, dit kunnen ze namelijk niet zelf aanmaken. Vitamine C halen ze uit groente en fruit zoals:
- Paprika
- Wortel
- Broccoli
- Peterselie
- Watermeloen
- Vers Gras
- Aardbeien
Vitamine C beschermt het lichaam van een cavia tegen schadelijke stoffen die intern worden geproduceerd. Een gezonde cavia beweegt meer, en valt hierdoor af.
Zoveel vitamine C (in milligram) zit er in het volgende groente en fruit:
Voedsel | Vitamine C per 100 Gram |
Wortel | 5,9 mg |
Rode paprika | 127,7 mg |
Gele paprika | 183,5 mg |
Groene paprika | 16,5 mg |
Peterselie | 133 mg |
Watermeloen | 8,1 mg |
Aardbei | 58,8 |
Sinaasappel | 50 mg |
Onbeperkt water
Om het snelle spijsverteringstelsel van een cavia aan de gang te houden heeft hij voldoende water nodig. Een cavia kan niet zonder water en rekent continu op een volle fles vers water.
Het is wel belangrijk het water elke dag te verversen en de fles schoon te houden. Ook als de fles nog vol zit, ververs deze met kraanwater.
Elke dag vers hooi
Cavia’s eten de hele dag door hooi, maar alleen vers hooi. Geef dan ook elke dag een vers plukje hooi.
Zonder hooi krijgt een cavia te weinig vezels binnen. Ook gebruikt de cavia het knagen aan hooi als een manier om zijn tanden kort en scherp te houden.
Cavia in beweging
Een cavia lijkt misschien niet erg sportief, maar heeft toch veel beweging nodig op een dag. Een cavia heeft 3 uur beweging per dag nodig.
Door te bewegen kan een cavia zijn energie kwijt en werkt zijn spijsverteringstelsel beter.
Beweging kan een activiteit in een hok zijn, maar ook in de woonkamer, in de tuin of op het balkon.
Als de voeding van hierboven al gaat zoals het hoort voor een gezonde cavia, is beweging de enige oplossing om je cavia af te laten vallen. Hieronder een aantal voorbeelden om wat gewicht te verliezen.
Bewegen in de kooi
Als je geen mogelijkheid hebt om de cavia vrij rond te laten rennen op dit moment zijn activiteiten in het hok vereist. Wel raad ik aan een ren of afgesloten kamer te creëren voor je cavia’s in de toekomst.
Zoeken naar iets lekkers
Verstop groenvoer of iets anders lekkers op of onder plekken die moeilijker te bereiken zijn. Een cavia ruikt het lekkers en gaat op zoek.
Zoeken naar een verassing stimuleert de hersenen en laten de cavia actief bewegen.
Probeer een klein kartonnen doosje met een cavia snoepje volgestopt met hooi. Maak een aantal gaatjes in het doosje zodat de cavia moet knagen om bij het “snoepje” te komen.
Zet obstakels in de kooi
Cavia’s houden van spelen op de momenten dat ze energiek zijn. Ze kruipen graag door tunnels en zijn ook erg goede klimmers.
Maak eens wat tunnels van lege wc rollen en driehoekige trappen om ze aan de gang te houden. Met de tunnels kun je eindeloos variëren om een gangenstelsel te maken! 🙂
Een houten bal
Iets wat mijn cavia geweldig vind is een houten bal waar de nageltjes aan gevijld kunnen worden. Ook een plastic bal vind hij leuk.
Na verloop van tijd leren cavia’s dat een bal kan rollen en beginnen ze er mee te spelen.
Beweging in huis, buiten de kooi
Als je een cavia uit zijn kooi haalt is het tijd voor quality time! Je kunt een cavia prima africhten als je wat geduld hebt.
Cavia’s zijn slimme dieren en kunnen spelletjes met jou leren spelen.
Voetballen met je cavia
Begin met voetballen met je cavia. Als een cavia na verloop van tijd begint te begrijpen hoe een bal werkt, zal hij er tegenaan gaan duwen.
Je kunt een bal introduceren door deze tussen je handen heen en weer te rollen.
Het duwen en bijten in een bal stimuleert een actieve cavia. Dit helpt in het proces om af te vallen.
Ook ballen met een belletje erin vinden cavia’s erg interessant en zorgt voor een goede hoeveelheid beweging. Het belletje kan bij de eigenaar wel voor irritatie zorgen.
Apporteren met een speeltje
Apporteren met een cavia werkt net even anders dan met een hond. Je kunt een cavia waarschijnlijk niet leren iets naar jou terug te brengen.
Wel kan het spelletje omgedraaid worden. Als een cavia erg van een speeltje houd, zal hij deze op en neer gooien met zijn tanden. Probeer het speeltje te vangen en herhaal dit process.
Deze oefening is erg intensief voor een cavia en stimuleert gewichtsverlies. Tegelijkertijd is de beweging erg goed voor de spieren en tanden van jouw cavia.
Karton en buizen
Je kunt je bijna niet voorstellen hoe blij een cavia kan zijn met een stukje karton of een paar buizen (pvc, wc rollen, etc).
Als je creatief bent en de tijd hebt, maak dan eens een klein labyrint of aantal wc-rollen aan elkaar vast.
Het zal je verbazen hoelang een cavia hier plezier van heeft. Of hij er nu doorheen danst of het kapot knabbelt. In elk geval is je cavia energie aan het verbranden waardoor hij genoeg beweegt om af te vallen.
Afhankelijk van jouw cavia kan hij extra stimulans nodig hebben. Dit kun je natuurlijk doen met een stukje groenvoer of snack die hij graag lust.
In de tuin of op het balkon
Als cavia’s ergens van houden, is het “vrij” rondlopen in de open lucht. Controleer alle hoeken en gaten op ontsnappingsmogelijkheden en sluit deze af.
Blijf bij jouw cavia in de buurt als je ze buiten laat spelen. Katten en roofvogels vinden cavia’s ook erg interessant.
Als je cavia trilt terwijl hij buiten is, raad ik je aan mijn eerder geschreven artikel te lezen: “Waarom trillen cavia’s?“.
Buiten rennen in een feest!
Als je cavia’s in een ren zet buiten, zorg dan ook voor beschutting. Neem bijv. het huisje van binnen mee naar het buitenhok.
Gewoon lopen, rennen en springen is voor cavia’s al een feest en zorgt voor gewichtsverlies bij cavia’s met overgewicht.
Vers gras
Als je vers gras tot je beschikking hebt kun je de cavia’s op het gras zetten. Gras vinden ze heerlijk en zit vol met vitamine C. Pluk het gras niet, maar laat ze het vers uit de grond eten.
Vers gras zorgt niet voor gewicht toename dus het is geen probleem om ze gras te laten eten, ook al zijn ze “aan het afvallen”.
Stiekem is het ook wel fijn dat je het gras niet hoeft te maaien als ze dagelijks even mogen snoepen :).
Het echte werk buiten: eten verstoppen
Als je echt je best wilt doen om je cavia’s af te laten vallen, heb je toch meer eten nodig. Ze eten nou eenmaal de hele dag door.
Gebruik eten waar ze vrolijk van worden zoals een aardbei, verstop deze buiten. Zo worden ze mentaal en fysiek uitgedaagd om bij het voedsel te komen. Door de inspanning is afvallen mogelijk voor een cavia.
Jagen
Jagen voor een cavia werkt net iets anders. Cavia’s zijn geen roofdieren maar kunnen prima jagen op een stukje komkommer.
Knoop eens een komkommer aan een touwtje, laat ze hun best doen om de komkommer te pakken, de beloning is vanzelfsprekend de komkommer.
Op deze manier heeft een cavia de mogelijkheid te bewegen en gewicht te verliezen door achter eten aan te gaan. Gebruik gezond eten.
Conclusie
Een cavia kan afvallen door de juiste combinatie van voer, snacks en beweging te combineren. Het is niet verstandig minder eten te geven, wel voedzamer voedsel.
Beweging is de grootste focus als een cavia te dik wordt. Er zal meer beweging buiten de kooi moeten plaatsvinden. Ook is een upgrade naar een groter hok geen slecht idee, zo kan een cavia meer beweging in zijn eigen omgeving.