Heeft mijn cavia overgewicht? Te dik of niet?

Het is niet makkelijk om te zien of een cavia te dik is. Zeker bij langharen zie je niet gauw of hij te dik is. Toch is overgewicht een veelvoorkomend probleem bij cavia’s wat aangepakt moet worden.

Een cavia heeft overgewicht als de ribben, heupen en ruggengraat niet voelbaar zijn. Als het figuur van bovenaf een ovale vorm heeft en de onderbuik de grond raakt in staande positie is een cavia te dik. Het gemiddelde gewicht is max. 1200 gram.

Wanneer alle bovenstaande punten van toepassing zijn bij jouw cavia is hij te dik. Het is verstandig om te zorgen dat je cavia afvalt.

Hoeveel moet een cavia wegen?

De gemiddelde volwassen cavia weegt tussen de 700 en 1200 gram. Vanaf 6 maanden is een cavia volwassen. Een pasgeboren baby cavia weegt gemiddeld tussen de 40 – 120 gram.


Gemiddeld gewicht

Volwassen mannetje

900 - 1200 gram

Volwassen vrouwtje

700 - 900 gram

Baby mannetje

60 - 120 gram

Baby vrouwtje

40 - 90 gram

Zo kom je erachter

Om erachter te komen of een cavia overgewicht heeft controleer je de houding van de cavia en kijk je of de pootjes zichtbaar zijn. Als de pootjes wegvallen onder de buik van de cavia is hij zwaarlijvig.

Voel en bekijk de botten

Een goede indicatie van overgewicht zijn de botten, kun je de ribben tellen, of voel je ze amper? De buitenste botten waar je op moet letten

  • Ribben (wel voelbaar, maar niet individueel)
  • Ruggengraat (niet zichtbaar, wel voelbaar)
  • Heupen (niet zichtbaar, wel voelbaar)

Het is van belang dat de ruggengraat en heupen niet zichtbaar zijn (dan is de cavia te dun) maar wel voelbaar zijn.

Als al deze botten amper voelbaar zijn heeft de cavia meer beweging nodig of krijgt hij niet het juiste eten aangeboden. Lees dan mijn eerdere bericht over het afvallen van cavia’s, dit kan namelijk niet zomaar, cavia’s moeten continu blijven eten!

Vetlaag in de liezen

In principe horen de liezen van een cavia vetvrij te zijn. Wel is het een goede indicatie van een te dikke cavia. Vet blijft bij een cavia goed hangen in de liezen.

Als je vermoed dat jouw cavia te dik is en je voor het eerst kijkt naar de liezen van een cavia, schrik niet, meestal is dit gewoon vet en kan het verder geen kwaad.

Vaak wordt het vet in de liezen aangezien als een medisch probleem. Als je cavia geen problemen heeft met lopen en andere bewegingen, zal dit niet het geval zijn.

Vet onder de oksels

Vergelijkbaar met het vet in de liezen, kun je kijken naar een mogelijke vetlaag onder de oksels.

Deze laag is bij zwaarlijvige cavia’s goed zichtbaar en dan de mobiliteit inperken.

In principe hoort er zo goed als geen vet te zitten onder de oksels van een cavia. Zit dit er toch? Dan is de kans groot dat de cavia te dik is.

Hangende buik

Ook aan de buik kun je goed zien of een cavia te dik is. De buik van een cavia hoort niet op de grond te hangen.

Als de buik de grond raakt heeft de cavia overgewicht. De zichtbaarheid van de pootjes speelt ook een rol.

Wanneer de pootjes helemaal niet meer zichtbaar zijn onder de buik vandaan (bij langharen even de haartjes opzij doen) is hij te zwaar.

Gedrag en mobiliteit

Een cavia wordt ongelukkig van overgewicht, hij kan minder bewegen en springen lukt op een gegeven moment niet meer.

Je kunt overgewicht bij een cavia dus goed herkennen aan het doen en laten. Als de cavia ineens meer op de grond ligt en minder begint rond te zwerven is dat een goede indicatie van zwaarlijvigheid.

5 Gradaties in Gewicht

Verschillende diktes cavia

De perfecte cavia moet nog uitgevonden worden, maar een gezond gewicht kunnen we wel bepalen. Een cavia kan Te Dun, Dun, Gezond, Te Dik of Zwaarlijvig zijn.

1. Te dun

Een te dunne cavia heeft een extreem makkelijk voelbare ribbenkast. Elke rib kun je individueel voelen.

Ook zijn de ruggengraat en heupen zijn zichtbaar van buitenaf en goed voelbaar te onderscheiden. De ruggengraat ziet er van bovenaf voorovergebogen uit.

2. Dun

Een dunne cavia heeft ook voelbare ribben, ruggengraat en heupen. Aan de kont van de cavia zit in dit geval wel wat vet, de kont is een stuk groter dan het gedeelte rond de ribbenkast.

De buik heeft een rechte vorm en hangt nog niet naar beneden.

De botten zijn voelbaar zonder druk uit te brengen omdat er geen vetlaag overheen zit.

3. Gezond

Bij een gezonde cavia zijn de ruggengraat en heupen niet zichtbaar maar kunnen wel gevoelt worden. De ribben steken niet uit en zijn individueel niet voelbaar, wel in het geheel.

4. Te dik

Ribben zijn niet meer voelbaar met lichte aanraking, alleen met het uitoefenen van druk. De heupen en ruggengraat zijn amper voelbaar.

Ook de pootjes van de cavia zijn bijna niet meer zichtbaar en de buik gaat wat hangen naar beneden.

5. Overgewicht

Bij een duidelijk geval van overgewicht hangt de buik op de grond, de cavia sleept de buik over de grond.

Een cavia heeft in dit geval zo’n 20% meer lichaamsgewicht dan het ideale gemiddelde gewicht.

Van bovenaf lijkt de cavia geen vorm meer te hebben in het lichaam, het wordt één grote ovale cavia.

De pootjes zijn totaal niet zichtbaar en bewegen is erg lastig voor een cavia. Traplopen lukt niet meer.

Het bovenaanzicht

Van bovenaf is het lastig te zien of een cavia te dik of te dun is. Echter kun je wel onderscheidt maken tussen extreem dun en dik.

Bij een erg dunne cavia heeft het lichaam een duidelijke 8 vorm, het vel volgt de ribbenkast.

In het geval van een te dikke cavia is die middelste inham niet meer zichtbaar en krijgt de cavia een volledig ronde (ovale) vorm.

Een studie (Engels) laat in deze pdf zien hoe je cavia er zo’n beetje uit moet zijn om gezond te zijn.

Langhaar cavia’s

Het bovenaanzicht van een langhaar cavia is natuurlijk nog lastiger te onderscheiden dan een gladhaar, ridgeback of engels/amerikaans gekruinde cavia.

De lichaamsvormen zijn niet te herkennen van boven. Als je een langhaar cavia bezit is het verstandig om de bovengenoemde methodes te gebruiken om te zien of hij te dik is.

Voelen aan de ribbenkast, heupen en ruggengraat is de beste optie om te zien of je cavia te dik is en overgewicht heeft.

Hoe wordt een cavia te dik?

Een cavia wordt niet zomaar te dik, ze zijn goed in staat veel verschillend voedsel te kunnen verwerken binnen korte tijd.

Door de snelle verwerking van voedsel is het belangrijk dat een cavia continu blijft eten. Een cavia kan eigenlijk geen moment zonder eten, water en hooi.

Wel kan het dieet niet helemaal kloppen voor een cavia. Het kan zijn dat de cavia bijv. teveel aardbeien eet of niet voldoende beweegt.

Groente en fruit voor cavia
Een aantal soorten groente en fruit waar een cavia dol op is.

Te weinig bewegen

De voornaamste reden dat een cavia te dik wordt is de hoeveelheid beweging die hij krijgt per dag. Een cavia heeft 2x per dag een “actief momentje”. Het is belangrijk hieraan toe te geven en de cavia even los te laten.

De actieve momentjes worden minder naarmate het gewicht toeneemt. Zeker als je cavia al overgewicht heeft, is het verstandig om de cavia in ieder geval elke dag een uurtje extra uit zijn hok te halen en in een veilige (maar grotere) omgeving rond te laten lopen.

Buiten lopen, het liefst op een grasmat, vind een cavia helemaal geweldig. Cavia’s zijn nog steeds ingespeeld op de natuur en zullen buiten meer alert zijn, wat al voor energieverbranding kost.

Na energie verbranden gaat de cavia meer eten, maar dit is geen probleem. Probeer een cavia nooit te laten vasten, daar is het spijsverteringsstelsel van een cavia niet voor gemaakt.

Teveel traktaties

Misschien krijgt jouw cavia iets teveel traktaties? Ga na hoeveel snacks zoals aardbeien je per week geeft, misschien is dit teveel van het goede.

Ook “gezonde” snacks zoals mais kunnen erg snel teveel worden.

Overgewicht kan leiden tot vervelende verschijnselen zoals het trillen van een cavia uit ongemak.

Geen hooi of het verkeerde hooi

Een cavia heeft de hele dag door vers hooi nodig voor zijn snelle darmwerking. Ververs het hooi ook elke dag minstens 1x.

Ook zijn er verschillende kwaliteiten hooi. Hooi van hoge kwaliteit is in ieder geval niet bruin of zwart maar hoort diepgroen te zijn.

Te weinig groenvoer

Een cavia kan ook te dik worden van een lak aan groenvoer. Er is in ieder geval behoefte aan dagelijks groenvoer voor een extra Vitamine C boost.

Geef jouw cavia zo’n 2 á 3 keer per dag een stukje groente of fruit zoals:

  • Sla
  • Boerenkool
  • Koriander
  • Selderij
  • Peterselie
  • Aardbei
  • Banaan (hoog suikergehalte)
  • Apple
  • Peer
  • Bosbessen

Let erop dat al het groente en fruit vers is, niet te koud is en geen schimmel of rot bevat.

Is het hok wel groot genoeg?

Van nature hebben cavia’s de neiging om veel rond te wandelen en de omgeving in de gaten te houden.

Hiervoor klimmen ze graag naar hoge punten en zwerven de hele dag door om precies te weten wat er gebeurt.

In gevangenschap is dat natuurlijk net even wat lastiger, een cavia heeft in ieder geval de ruimte nodig om zich te kunnen bewegen en zichzelf het gevoel te geven dat hij alles in de gaten kan houden.

Een hok van minimaal 80 cm x 150 cm is voldoende voor een 2 cavia’s om zich te kunnen bewegen in de uurtjes dat je niet thuis bent. Eerder schreef ik een artikel over de hoeveel ruimte die een cavia écht nodig heeft in gevangenschap.

Conclusie

Je komt er dus achter of jouw cavia overgewicht heeft door te:

  • voelen of de ribben, heupen en ruggengraat voelbaar zijn
  • constateren of de buik op de grond hangt
  • kijken of de pootjes nog zichtbaar zijn
  • controleren of het dieet gezond is voor een cavia
  • checken of je het juiste hooi geeft

Plaats een reactie