Kan een labrador tegen kou?

Het weer in Nederland kan heel wisselvallig zijn. In de zomer kunnen we hele warme dagen hebben, maar in de winter wordt het vaak heel koud. Wij als mensen kunnen ons daar perfect op kleden met een warme jas of sjaal, maar hoe zit dat met de Labrador Retriever?

Ja, een Labrador kan tegen kou, mits hij een wintervacht heeft opgebouwd. Een labrador kan vanaf de zomer buiten verblijven in een hok die niet op de tocht staat. Dan zal hij als het kouder wordt een dikke wintervacht krijgen die hem beschermd tegen te kou.

Een hond die normaal gesproken binnen leeft, kan dus niet zomaar op de een of andere dag buiten worden gezet.

Labradors zijn gemaakt voor kou

De Labrador is een groot ras en kan beter tegen de kou dan een klein ras. Het is wel belangrijk om je hond goed in de gaten te houden. Als hij zichzelf niet goed warm kan houden buiten in zijn hok, moet hij naar binnen gehaald worden. Omdat anders de kans op onderkoeling groot is en dat is erg gevaarlijk.

Kou bestendige vacht

De meeste gezonde Labs hebben van zichzelf een goede vetlaag en dikke vacht. Dit geeft de Labrador Retriever een voordeel in de koude wintermaanden. Zo koelen ze minder snel af.

Een wat oudere Labrador kan een dunnere vacht hebben en zichzelf minder goed warm houden, net zoals een Labrador pup. Ook bij de buik kan het haar minder dik zijn en kunnen ze daar sneller afkoelen.

Wanneer te koud voor een labrador?

Een Labrador kan goed tegen de kou tot ongeveer 3 graden Celsius. Als het kouder is buiten kan je snel merken dat je Lab de eerste verschijnselen laat zien dat hij het koud heeft.

Negeer dit niet en onderneem actie. Hieronder wat tips om je te helpen dit te voorkomen.

7 Tips tegen de kou:

1. Blijf actief!

Blijf actief tijdens een koude wandeling. Doordat de Labrador in beweging blijft koelt hij veel minder snel af dan dat hij stil staat of zit.

2. Lage gevoelstemperatuur door wind

Door de wind wordt de gevoelstemperatuur nog lager dan dat het buiten is. Let er goed op dat je niet te lang buiten loopt in de harde wind met je Lab. In het bos voelt het vaak aangenamer doordat je bent beschut door de bomen. Op dat moment is dat prettiger lopen dan op een grote, open vlakte zoals bijvoorbeeld het strand.

3. Te koud drinken

Als je Labrador Retriever zijn wintervacht heeft opgebouwd en hij verblijft buitenshuis, zorg dan voor voldoende water. Door de lage temperatuur kan het drinkwater bevriezen.

Zorg er dus altijd voor dat je regelmatig het water vervangt zodat je Lab altijd kan drinken als hij dat wilt. Ook kan het gevaarlijk zijn om je hond heel koud te laten drinken.

4. Pas op met een natte vacht

Neem je hond niet nat mee de kou in. Hierdoor kan hij zich niet goed warm houden. Door de natte vacht werkt de isolatie slecht en kan hij kou vatten.

5. Sneeuw eten?!

De meeste Labradors vinden het geweldig om in de sneeuw te spelen en springen. Sneeuwballen gooien en je Lab ze laten vangen klinkt super leuk, maar kan wel leiden tot buikklachten. Pas hier dus mee op en gooi ze gewoon de andere richting op zodat de Lab er nog wel achteraan kan rennen.

6. Een pup en zijn dunne vacht

De Labrador pup kan minder goed tegen kou dan bijvoorbeeld een hond van drie of vier jaar. Ze zijn nog heel kwetsbaar voor de kou. De pup kan zichzelf nog niet goed warm houden.

7. Soms is een korte wandeling beter

Oudere Labs kunnen zich ook minder goed warm houden. Belangrijk dus om de wandeling iets korter te maken en goed op je hond te letten.

Wanneer heeft een Labrador het koud:

  • Je Labrador begint te trillen. Dit merk je vooral bij zijn kop en poten.
  • Er zit ijs op/aan hun kop. Dit is een teken dat je Labrador te lang buiten is en snel naar binnen moet om op te warmen.
  • De ademhaling wordt anders. Vaak wat moeizamer. Zoek een warme plek op om je Lab op te warmen met bijvoorbeeld een warme deken waar hij op/onder kan liggen.
  • Het energielevel daalt. Hieraan merk je dat de Lab zich niet goed kan focussen door de kou. Tijd om terug te keren naar huis.

Kan een labrador in de sneeuw?

Kan een labrador in de sneeuw

Alhoewel je hond blij zal zijn bij het zien van al dat sneeuw en er het liefst meteen induikt, is het belangrijk om erop te letten dat er geen balletjes sneeuw aan de poten blijven hangen.

Het kan zelfs even een klusje zijn om ze er af te halen maar doe dit wel goed. Dit voorkomt ook dat je Labrador niet snel afkoelt.

De poten van een Labrador bedekt in ijs

Als er buiten ijs ligt is het belangrijk om te poten van je Lab in de gaten te houden. Vaak wordt er bij dit soort weersomstandigheden gestrooid met zout en dit is niet fijn voor de poten.

Maak de poten van de Lab na een wandeling goed schoon met een handdoek of spoel ze af. Wat ook fijn kan zijn is om de poten van te voren in te smeren met een balsem speciaal voor honden.

Moet een Labrador een jas aan?!

Wat ook een goede optie kan zijn is een speciale ‘labrador-jas’. De naam zegt het eigenlijk al: een jas speciaal ontwikkeld voor jou Labrador Retriever. Perfect tegen de kou, maar ook voor als jullie door een stevige regenbui moeten lopen zodat hij lekker droog blijft.

De jas is verkrijgbaar in heel veel soorten kleuren en maten dus er is genoeg keuze.

Conclusie

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je Labrador een gezond gewicht heeft en de juiste voeding krijgt voor een goede conditie. Dan is het lichaam fit genoeg om tegen de kou te kunnen.

2 gedachten over “Kan een labrador tegen kou?”

Plaats een reactie