Als je het hebt over socialiteit, vrolijkheid én vriendelijkheid, dan noem je een Labrador. De labrador is namelijk een hele vrolijke en vooral lief hondenras die in veel families voorkomt. Een echte familiehond dus. Maar het komt natuurlijk ook vaak genoeg voor dat de labrador niet als enige deel uitmaakt van het gezin.
Vaak zijn er ook katten aanwezig binnen het gezin en kan dit wel eens wat vragen oproepen. Want kan een labrador wel samen met een kat? Hoe zorg je dat de twee huisdieren goed met elkaar omgaan en wat kan je daar zelf in betekenen? Daar ga ik hieronder uitgebreid op door in de hoop al die vragen te kunnen beantwoorden.
Katten en labradors kunnen goed samen wonen, zolang ze goede begeleiding hebben vanaf het begin. Sommige labradors of katten zijn gevoeliger voor de aanwezigheid dan andere soortgenoten. Er is training vereist om een labrador goed met katten te kunnen laten samen wonen.
Wanneer labrador en kat aan elkaar voorstellen?
Mocht het dus zo zijn dat je opslag verliefd bent geworden op die ene Labrador en je hebt al een of meerdere katten in het gezin of andersom, kan het spannend zijn om deze twee huisdieren met elkaar in een huis te nemen. Want hoe reageren deze twee huisdieren op elkaar?
5 Tips om een kat en lab aan elkaar te introduceren
Het liefst hoop je natuurlijk als baasje dat het twee speelkameraden worden en ze goed met elkaar overweg kunnen, maar denk er ook aan dat elk dier zijn eigen karakter heeft. De Labrador kan nog zo sociaals en vriendelijk zijn, maar misschien denkt de kat daar heel anders over.
Dat betekent natuurlijk niet dat ze niet samen in een huis kunnen leven. Ik geef hieronder vijf goede tips om je twee huisdieren aan elkaar voor te stellen.
1. Laat je Labrador eerst wennen aan de geur
De geur van andere huisdieren kan heel erg helpen om de Labrador te laten ruiken dat hij/zij niet het enige huisdier is wat hier gaat wonen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de Labrador dat ook gaat accepteren. En andersom ook.
2. Zorg voor voldoende ruimte
Wat ik hiermee bedoel is dat je ze niet samen in een ruimte zet. Een Labrador kan best opgewonden en druk overkomen en de kat kan hiervan schrikken. Geef daarom je kat genoeg ruimte om te kunnen vluchten. Het moet geen bedreiging zijn voor de kat.
3. Zorg dat je erbij blijft
Vooral de eerste periode is het raadzaam om erbij te blijven. Kijk hoe de twee huisdieren op elkaar reageren en zorg dat beide huisdieren zich comfortabel genoeg voelen. Zoals ik hierboven schreef kan het zijn dat de een niks van de ander moet hebben, maar dit kan later nog omslaan tot iets moois.
4. Koop een Bench
Zo kunnen ze ook goed aan elkaar wennen en van elkaar gescheiden worden mocht dit noodzakelijk zijn. Ze kunnen elkaar goed in de gaten houden en toch allebei in hun eigen comfortzone blijven.
5. Genoeg speelgoed en een hondenmand
Comfortzone dus. Probeer je Labrador Retriever zich niet alleen te laten focussen op de kat maar speel met hem/haar en zo zorg je er ook voor dat de Labrador de andere huisdieren niet als een obsessie gaat zien.
Voorzorgsmaatregelen:
Voor de ontmoeting plaatsvind kun je al het één en ander organiseren:
- Plaats een bench.
- Een riem voor je Lab.
- Creëer een rustige sfeer.
- Zorg voor een vluchtroute van je kat.
Jagen labradors op katten?
Een labrador kan erg opgewonden zijn en is graag bezig. Deze hondenras heeft veel uitdaging nodig en daar moet je als baas zijnde wel flink aan werken. Het is een echte jachthond. Ze worden gebruikt bij jachttrainingen om ze geestelijk goed te laten ontwikkelen.
Maar vergeet niet dat een Labrador iets later ‘volwassen’ wordt. Dit zal pas rond de drie jaar zijn. Een labrador is dus graag veel bezig en vraagt veel van uw tijd. Het is belangrijk dat mensen hier wel extra stil bij staan.
Angstige kat bij een labrador
Voor een kat kan een Labrador in het begin erg veel angst opwekken. Vooral een labrador pup kan erg druk en enthousiast zijn en niet elke kat vindt dat even leuk.
Ga vooral grote stukken wandelen met je Labrador en geef hem voldoende aandacht zodat de Labrador buiten lekker zijn energie kwijt kan. Je zal merken dat de Labrador hierdoor binnenshuis wat rustiger is en gaat slapen.
Pluspunt gezin: Labradors zijn sociaal
Aan de socialiteit van een Labrador is in de meeste gevallen niks mis. Het is een sociaal ras en daarom ook zo’n fijne familiehond. Ze kunnen goed omgaan met andere huisdieren en familieleden.
Soms kan het allemaal wel iets anders liggen omdat een hond bijvoorbeeld uit een minder leuke omgeving wordt weggehaald en in een ander huishouden wordt geplaatst. Hier moet de Labrador dan aan wennen. Maar geef het de tijd die het nodig heeft. Ook de integratie met katten en poezen kan even duren.
Kunnen labradors en katten goede vrienden worden?
Vooral als je beide huisdieren als pup en kitten bij elkaar zet kunnen een labrador en een kat goed bevriend raken. Ze zijn dan allebei nog erg klein en speels en het zal er dan anders aan toe gaan dan dat de een al wat ouder is.
Ze groeien dan samen op en dat kan dan hele mooie momenten met elkaar meebrengen. Heel bijzonder. Probeer het niet te forceren.
Elk dier heeft zijn eigen behoeftes en het recht om eens wat minder vriendelijk te zijn. Maar hoe langer ze bij elkaar zijn, hoe meer ze van elkaar gaan leren én accepteren.
Meerdere labs of katten in huis
De Labrador kan dus prima met de katten in een huis wonen. Zorg gewoon dat je je goed voorbereid. Wat ik als extra tip kan meegeven is om bijvoorbeeld aan een vriend te vragen die een huisdier heeft, eens langs te komen met zijn/haar huisdier.
Op die manier kan je ook al goed zien en inschatten hoe je eigen huisdier(en) in zo’n situatie reageren. Elk dier zal anders reageren en zich anders uiten. Elk dier heeft zijn eigen behoeftes en dat is ook helemaal prima.
Meestal wordt de labrador onderdanig
Onderdanigheid bij de Labrador komt ook vaak voor. Je kunt dit herkennen aan zijn kop die hij naar beneden houdt en zijn ogen een beetje wegdraait.
Vaak rollen ze ook nog op hun rug of houden hun staart naar beneden. Het klinkt misschien allemaal meer negatief dan positief maar dat is het eigenlijk niet. Hij/zij is niet agressief, toont veel respect en laat ook zien dat hij geen kwaad wilt doen.
Na een tijdje beschouwen labradors katten als mede huisgenoot en misschien wel hoger in de hiërarchie. Labs voelen zich goed in een volgers rol.
Conclusie
Het is dus mogelijk om samen met een labrador en een kat in huis te wonen. Zorg dat geen van beide stress hoeft te ervaren en dat elk beestje zijn eigen terugtrek ruimte heeft.
Forceer geen vriendschap, daar kan je het misschien mee verpesten zodat het alleen maar langer duurt. Omdat elk dier anders is, is het gewoon lastig om van tevoren te bepalen hoe het zal lopen. Maar uiteindelijk ken je je eigen huisdieren het beste, dus kan jezelf het beste inschatten of het wel of niet gaat werken.