Het trillen van een cavia zit er vervelend uit, maar kan in veel gevallen een goed teken zijn. Waarom trilt een cavia? Wij zetten de 5 belangrijkste redenen voor een trillende cavia op een rij.
Een cavia trilt door kou, ziekte, angst, paringsmogelijkheden of uit geluk. Als een cavia net heeft gebadderd is de kans groot dat hij trilt, ook als de kamertemperatuur beneden de 18 graden is. 5 redenen waarom een cavia trilt:
- Te koud
- Enthousiasme
- Angst
- Paringsgedrag
- Ziekte
Het is belangrijk dat je erachter komt waarom jouw cavia trilt. In een geval van ziekte kan het snel gaan met een cavia, zeker wanneer hij zijn eetlust verliest. Aarzel niet om contact op te nemen met jouw dierenarts als je je zorgen maakt.
Trillen door de Kou
De meest logische gedachten én meest voorkomende reden van een trillende cavia is temperatuur. Een cavia is gewend aan een kamertemperatuur tussen de 18 – 24 graden Celsius.
Wisselen van temperatuur
Een cavia vind het niet prettig om van 14 graden buiten naar 25 graden binnen te worden verplaatst. Een cavia zal gaan trillen van ongemak of van de kou als hij naar buiten wordt geplaatst.
Wil je een cavia verhuizen van binnen naar buiten of andersom? Wacht dan tot een moment dat de temperatuur buiten en binnen zo goed als gelijk is zodat de temperatuurverschillen meevallen.
Geef een cavia de tijd om te wennen aan mindere temperaturen, de vacht groeit sneller en wordt dikker als hij gewend is aan een koude winter.
Cavia trilt na het wassen
Na het wassen is het normaal dat een cavia trilt. Dit is een natuurlijke reactie en zorgt ervoor dat hij sneller warmt wordt en eerder droog is.
Stel je voor dat je zelf net uit de douche komt, het is even koud. Een cavia ervaart hetzelfde maar trilt sneller dan een mens. Een cavia hoeft overigens niet zo vaak in bad. 1 á 2 keer per jaar is voldoende.
Trillen tijdens het spelen
Een cavia kan gaan trillen tijdens het spelen of als je hem vasthoud, ook als de temperatuur er niets mee te maken heeft. Trillen tijdens het spelen duidt op plezier, geluk en gemak.
Tijdens activiteiten
Als je actief met je cavia speelt, kan hij gaan trillen en piepen. Dit is een uiting van enthousiasme en je hoeft je hier geen zorgen om te maken. Als het wat rustiger wordt zal je cavia stoppen met trillen.
Cavia trilt als je hem aait
Sommige cavia’s worden heel gelukkig van aaien. Een cavia kan trillen door genot en gemak. Als je cavia trilt terwijl je hem op je schoot houd, controleer de temperatuur.
Als de kamertemperatuur boven de 18 graden Celsius ligt, zal het trillen niet komen door kou. Een cavia is in dit geval simpel enthousiast en op z’n gemak op jouw schoot.
Mocht je toch twijfelen aan de temperatuur? Wikkel je cavia dan eens in in een deken, de meeste cavia’s vinden dit heerlijk en genieten nog meer van het moment samen met jou.
Spinnen is goed!
Waarschijnlijk had je dit al bedacht, maar als je cavia spint laat de cavia weten dat hij op z’n gemak is en dat alles naar wens is. Er is geen eetlust, dorst, angst of tekort aan vertrouwen.
Een cavia kan ook spinnen en trillen tegelijk, in dit geval betekent het dat hij het naar zijn zin heeft.
Door ziekte
Een cavia kan ook trillen omdat hij ziek is, dit is de enige vorm van trillen die je aandacht nodig heeft. Stop in dit geval even met snacks te geven en houd in de gaten of je cavia genoeg drinkt.
Als jouw cavia minder actief is en zijn/haar eetlust begint te verliezen. Houd dan goed de tijd in de gaten wanneer hij voor het laatst gegeten en gedronken heeft. Een cavia kan niet lang zonder eten, drinken en hooi.
Trillen van een cavia kan goed duiden op een zieke cavia, cavia’s trillen nou eenmaal bij elke vorm van ongemak. Als je het idee hebt dat de cavia ziek is, neem dan ASAP contact op met jouw dierenarts.
Vitamine C tekort
Cavia’s kunnen geen vitamine C aanmaken, maar hebben dit wel nodig. Een tekort aan Vitamine C kan ervoor zorgen dat een dat cavia trilt.
Genoeg vers groente en fruit kan voor voldoende Vitamine C zorgen. Tevens zijn er speciale supplementen te verkrijgen voor cavia’s om een extra dosis Vitamine C binnen te krijgen. Meng geen Vitamine C in het water!
Rillen van angst
Een cavia trilt bij elke vorm van ongemak, zeker bij angst! Het is belangrijk dat je vind waar de cavia bang voor is. Continu stress bezorgt de cavia niet veel goeds. Hij blijft ook teveel trillen, wat meer energie kost dan hij terug kan eten.
Een aantal voorbeelden waar een cavia angstig voor kan zijn:
- Bewegende spullen van bovenaf
- Een ander huisdier
- Een knuffel of beeld die de cavia aanstaart
- Teveel geluid in of buiten huis
- Veel schrikmomenten (van bijv. kinderen of katten)
- Scherpe en harde geluiden
- Onbekende mensen
- Nieuwe omgeving
Probeer spullen die je cavia bang maken te verwijderen, hier kan hij moeilijk aan wennen. Angst voor een nieuwe omgeving of onbekende mensen pak je het best aan door het tijd te geven en je cavia op zijn gemak te stellen.
Paringsgedrag
Ook het gedrag voorafgaand aan paring zorgt ervoor dat sommige cavia’s trillen. Voornamelijk mannetjes kunnen gaan trillen als ze indruk willen maken op vrouwtjes cavia’s.
Ook vrouwtjes cavia’s die ontvankelijk zijn voor paring kunnen beginnen met trillen.
Wat kun je doen als je cavia bibbert?
Het bibberen of trillen van een cavia kan in vele gevallen verholpen worden.
Zorg voor een veilige omgeving, goede schuilplaats en aangename temperatuur. Hierdoor zal de cavia niet meer trillen door angst, kou of beangstigende mede huisdieren.
Maak een knus huisje
Het hok van een cavia moet in ieder geval 2 vierkante meter zijn. In deze omgeving kun je ook twee cavia’s kwijt. Zo hebben ze genoeg ruimte voor beweging.
In het hok vinden cavia’s een harde bodem prettig, maar hebben ze wel grip nodig. Hooi, stro en zaagsel maken een mooie bodem, probeer het hooi niet als ondergrond te gebruiken, maar los aan te bieden om te eten.
In het hok moet zich in ieder geval een schuilplaats bevinden waar de cavia’s in kunnen schuilen als ze zich onveilig voelen.
Het hok is de veilige plek voor een cavia, zorg ervoor dat hij zich ten alle tijden veilig kan voelen in zijn verblijf. Hierdoor zal de caaf niet gaan trillen of bibberen van angst.
Voldoende eten en drinken
Een cavia heeft behoefte aan continu vers hooi, mogelijkheid tot drinken en 2x per dag voer. Door de snelle spijsvertering van een cavia moeten ze erg regelmatig eten om de maag gezond te houden.
Verhoog de kamertemperatuur
Bij een cavia die binnen woont kun je eens proberen om de temperatuur omhoog te gooien.
Een cavia voelt zich het meest prettig bij een temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Toch is elke cavia anders, probeer eens een graadje hoger.
Als hij trilt door een te koude kamer, heb je dat nu verholpen.
Tocht is funest
Zet een cavia nooit op de tocht of in de vrieskou, dan houd hij het niet lang vol. Controleer of er op de plek binnen geen luchtstroom is waar je niets van af wist. Tocht leidt tot stress bij een cavia, waardoor ze gaan trillen.
Plaats het hok hoger
Warme lucht stijgt op, plaats het hok hoger om tot 3 graden Celsius te winnen. Een slecht geïsoleerde woning is dichtbij de grond erg koud, maar boven een stuk warmen, hier kunnen cavia’s last van hebben.
Veel gestelde vragen
Wat te doen als een cavia trilt én bromt?
Brommen is een teken van ongemak, met een lage brom probeert de cavia jou of iemand in de omgeving weg te jagen. Een cavia moet jou leren te vertrouwen, maar een brom kun je ook niet negeren.
Cavia maakt geen geluid, is dat erg?
Als een cavia geen geluid maakt, is dat zijn persoonlijke gedrag. Sommige cavia’s hoor je nooit, terwijl anderen direct beginnen te piepen als ze wakker worden.
Cavia klappertand als hij op schoot zit
Klappertanden bij een cavia betekend niet dat hij het koud heeft. Als een cavia klappertand is hij boos, geïrriteerd of niet op zijn gemak. Zet de cavia terug in zijn hok en werk aan jullie vertrouwensband.