Na de bevalling van moeder cavia zijn de kleine biggetjes (baby cavia’s) geboren. Het eerste wat je wilt doen is beginnen met knuffelen, maar dat is niet verstandig.
Wacht na de bevalling van moeder cavia minimaal 1 week voor je een baby cavia oppakt en vasthoud. Moeder cavia is erg beschermend in de eerste weken, en de baby’s nog erg gevoelig en instabiel. Indien mogelijk, wacht 2 – 3 weken voor je een baby cavia oppakt.
Probeer een baby cavia ook eerst te laten wennen aan jouw aanwezigheid en geur. Een goede manier om dit te doen is rustig naast het hok te gaan zitten. Onthoud dat snelle bewegingen cavia’s doen schikken, probeer de rust te bewaren.
Mag je een baby cavia überhaupt vasthouden?
Na een week kun je voorzichtig een baby cavia vastpakken. Het het vastpakken van een pasgeboren baby cavia houd je rekening met:
- De botten zijn nog niet zo sterk, wees teder
- Ga zitten terwijl je een cavia baby vasthoud
- Voorkom knijpen, ook als ze gaan lopen
- Let op de pootjes, die zijn makkelijk te kraken
- Houd hem tegen je borst, zodat ze zich sneller op hun gemak voelen
Als hij nog bij moeder in de buurt is, houd hem dan niet te lang bij je. Zowel moeder als biggetje vinden het fijn als ze weer bij elkaar kunnen zijn.
Kun je een baby cavia te lang vasthouden?
Pasgeboren of kleine cavia’s moeten nog leren om uit hun kooi te zijn, vastgehouden te worden en stil te zitten op je schoot.
Leer een cavia om stil te kunnen zitten op je schoot. Als hij begint te lopen, begeleidt je hem terug naar je schoot. Simpelweg; geef hem niet zijn zin.
Na verloop van tijd leert hij rustig te zijn terwijl hij op je schoot zit.
Hoe vaak baby cavia oppakken?
Probeer een cavia op te pakken in de uurtjes dat ze het meest actief zijn, vroeg in de ochtend en later in de avond.
Pak een baby cavia niet te vaak op, en zeker niet te vaak weg van moederlief. In de eerste weken 1x per 2 dagen is voldoende om een band op te bouwen. Met een leeftijd van 8 weken is 1 á 2x per dag aanbevolen.
Vermijd het vasthouden van je baby cavia na een maaltijd. Ze willen dan graag rustig aan doen en regelmatig slapen.
Eén biggetje tegelijk
Voornamelijk als je ze weghaalt bij de moeder, pak je één baby cavia tegelijk op. Creëer niet het idee dat je de jonkies bij moeder weg haalt in de eerste fase na de bevalling.
Ook voor de veiligheid van de pups is het alleen verantwoord om er één tegelijkertijd op schoot te nemen. Neem geen risico dat je er één uit het oog verliest en er ongelukken kunnen gebeuren.
Als ze niet opgepakt willen worden kun je:
- Vertrouwen opbouwen, vertrouwen bouw je op door (ook zonder vasthouden) meer tijd te besteden met de biggetjes.
- Traktatie, een klein stukje sla doet wonderen. Een klein beetje opkopen kan geen kwaad.
- Praten, praat op een laag geluidsniveau tegen de kleintjes. Het instinct om weg te rennen kan verdwijnen als ze realiseren dat je ze niet op zal eten.
Zo houd je de kleintjes goed vast
Schuif één hand onder de buik en één hand rond het achterste van je baby cavia. Zodra opgetild, houd hem tegen je borst aan zodat de cavia zich veilig voelt. Knijp niet te hard en let op de pootjes.
In het filmpje hieronder een volwassen cavia en hoe je deze het best optilt en neerzet. Bij baby cavia’s is het idee hetzelfde, maar dan nog wat voorzichtiger.
Het oppakken van beneden heeft te maken met het feit dat een cavia een prooidier is. Een cavia heeft het instinct om alles wat vanuit de lucht komt als bedreiging te zien. Dit gedrag krijg je er niet uit, hier moet je mee leren omgaan.
Ook te snelle bewegingen van mensen kunnen als zeer bedreigend worden ervaren. Probeer daarom altijd kalm te zijn en cavia’s rustig te benaderen zodat ze kunnen analyseren wat je aan het doen bent.
Een cavia heeft tijd nodig om te wennen
Voor de baby cavia’s is alles nieuw, behalve mama, die kennen ze al sinds minuut één! Probeer toch niet te snel te zijn met het oppakken van de kleintjes.
Gun de biggetjes wat tijd om de omgeving in zich op te nemen en geluiden te leren kennen.
Rust en stilte
In de eerste paar weken in het leven van een cavia is het belangrijk dat ze voldoende rust en stilte hebben. Plaats een nieuw cavia nestje dan ook het liefst even op een aparte kamer of ruimte.
De eerste belangrijke lessen komen van de moeder, het is belangrijk deze periode in stilte door te komen voor de eerste ontwikkelingen van een baby cavia.
Wacht langer dan je gevoel
De eerste reactie bij het zien van de baby’s is de intentie om de kleintjes te knuffelen. Weersta deze verleiding en denk aan het welzijn van de pups.
Na een week is het mogelijk om ze op te pakken, maar mocht je de verleiding kunnen weerstaan is het aan te raden toch nog even te wachten op week 2 of 3.
In de eerste weken blijft moeder cavia erg beschermend over haar jongen en ziet het weghalen van een baby als enorme bedreiging. Het kan de band tussen jou en moeder cavia schaden.
Hoelang bij de moeder blijven?
Cavia biggetjes blijven over het algemeen 3 – 4 weken bij de moeder als zuigelingen. Na 6 – 7 weken kunnen ze op eigen benen staan en evt. naar een nieuw huisje.
Zo lang geeft een moeder cavia melk
Een baby cavia drinkt tot maximaal 4 weken melk bij de moeder, meestal zijn ze na 2-3 weken uitgedronken en beginnen ze te knagen aan hooi en droogvoer.
Een kleintje wat is afgewezen door de moeder moet met de hand worden gevoerd. De eerste paar weken drinken ze melk elke 90 minuten, geef zoveel de pup vraagt.
Mannetjes eerder dan vrouwtjes
Mannetjes kunnen met een 5 á 6 weken al een nieuw huisjes zoeken, die zijn iets sneller met zelfstandig worden. Met een vrouwtje zou ik de volle 7 weken wachten voordat ze bij haar moeder wordt weggehaald.
Ze hebben ook water nodig!
Soms lijkt het of pasgeboren cavia’s niet drinken, maar water hebben ze hard nodig. Ververs het water dagelijks, ook als ze niet drinken. Er moet altijd de mogelijkheid zijn om vers water tot zich te kunnen nemen.
De schuilplaats is de veilige haven
Zorg dat mama en de nieuwe baby’s zijn voorzien van een schuilplaats in hun verblijf. Dit is de plek waar ze zich het meest veilig voelen.
Verwijder de schuilplaats van een moeder met haar biggetjes niet! Cavia’s zien dit als enorme bedreiging. Het is een “aanval vanuit de lucht” en hun veilige haven wordt ineens onveilig.
Vermijd dus om te gaan kijken wanneer ze slapen, maar geef ze juist de rust die ze nodig hebben.
Veel gestelde vragen
Bijten baby cavia’s als je ze oppakt?
Er zijn kleine cavia’s die kunnen bijten wanneer je ze optilt. Toch is bijten meestal een reactie van onzekerheid en weinig vertrouwen.
Bouw aan het vertrouwen van de cavia, zet hem nog even terug voor nu, hij is er nog niet klaar voor om opgetild te worden.
Wat als een baby cavia poept bij het vasthouden?
Niets aan de hand, dit is erg normaal. Cavia’s vinden het fijn om op schoot te poepen, want daar is het lekker warm. Probeer een handdoek op je schoot te leggen, en de cavia’s daar op te laten liggen, dat voorkomt extra was.
Kun je een zwangere cavia optillen?
Het is niet verstandig om een zwangere cavia binnen één maand van de bevalling nog op te tillen. Er gebeurt een hele boel in het lichaam van de cavia, het vasthouden van een zwangere moeder cavia is niet aan te raden.
Mannetjes moet je echt al na zo’n 3,5-4 weken leeftijd weghalen bij hun moeder, zij kunnen op heel jonge leeftijd hun moeder al dekken!