Mag een Cavia Watermeloen Eten?

Cavia’s hebben een dagelijkse portie aan groente en fruit nodig om de levensduur te verlengen en hoogbejaard te worden.

Cavia’s mogen watermeloen eten in een maximale hoeveelheid van een half kopje aan fruit p/d. Verwijder voor de zekerheid de pitjes in een watermeloen. De schil mag een cavia wel eten, mits die goed gewassen is.

Onthoud dat groente en fruit een extraatje is voor een cavia. In het wild leefden cavia’s voornamelijk van verschillende gras en plantsoorten.

Vezels zijn nog steeds het meest belangrijke aspect van het cavia dieet. Watermeloen zorgt wel voor een extra Vitamine C injectie.

Mogen cavia’s de pitjes eten?

Een watermeloen bevat zwarte en bruine pitjes die voor de voortplanting van de vrucht zorgt.

Hoewel de pitjes vol zitten met eiwitten, vitamine en mineralen is het voor een cavia een gevaar om de pitjes te eten.

Een cavia mag de pitjes van een watermeloen niet eten omdat het voor opstopping van het spijsverteringskanaal kan zorgen. Ook kunnen de pitjes blijven hangen aan hun scherpe tanden, waardoor ze niet meer goed kunnen eten.

De schil van een watermeloen

Een cavia kan de schil van een watermeloen goed eten. Sterker nog, in het witte gedeelte van de schil zit een hoger gehalte Vitamine C en B6. Deze twee zijn beide van belang voor een cavia.

Wel bevat het ook een hoger zuurgehalte, waar een cavia weer niet teveel van mag hebben.

Ik raad ten alle tijden aan om een gevarieerd groente en fruit dieet te houden voor je cavia’s. Elke dag een anders stuk groente en/of fruit is “the way to go”.

Let op met de schil

De groene buitenkant (schil) van een watermeloen is niet schadelijk voor een cavia als deze goed schoongemaakt is.

Watermeloenen worden gekweekt met behulp van bestrijdingsmiddelen. Voornamelijk op fruit wat niet uit Europa komt worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt.

De pesticiden die gebruikt worden als bestrijdingsmiddel op een watermeloen zijn schadelijk voor lever en de nieren van een cavia.

Het verwijderen van de groene buitenkant van de watermeloen is de mooiste oplossing. Dit is iets meer werk, maar zorgt er wel voor dat je je geen zorgen hoeft te maken voer de kwaliteit van de watermeloen.

Biologisch is beter

Biologische producten mogen alleen de naam “biologisch” dragen als ze zich houden aan een aantal regels. Hiervan is er één dat biologische boeren chemisch/synthetische middelen niet mogen gebruiken.

Maximaal 2x per week watermeloen

Geef je cavia gevarieerde groenten en fruit, elke dag aardbei is ook niet goed voor een cavia vanwege het hoge suikergehalte. Bij watermeloen is dat niet anders.

Dus hoe vaak mag een cavia watermeloen eten? Ik geef elk soort groente of fruit maximaal 2x per week. Zeker fruit wat veel suiker bevat probeer ik in te perken.

Zo’n 1/4 tot 1/2 van een kopje aan fruit per dag heeft een cavia nodig. 1/4 van een kopje is ongeveer 20 gram watermeloen.

Watermeloen (20 gram)

Max. aanbevolen hoeveelheid cavia p/d

Vitamine C

1,62 mg

10 - 50 mg

Vezels

0,08 gram

15 gram

Suiker

1,2 gram

10 gram

Energie

7,2 kcal

Oneindig

Calcium

1,4 mg

45 mg

Ijzer

0,04 mg

+/- 50 mg

Koolhydraten

1,6 gram

20 gram

Een hele schijf van een watermeloen (ongeveer 300 gram) geeft ruim teveel suiker. Geef dus nooit een hele schijf aan je cavia’s.

Klein maken in brokjes

Cavia’s vinden watermeloen maar al te lekker. Ze zijn reuze enthousiast als je het geeft. Geef de watermeloen in kleine blokjes zodat het makkelijker te eten is voor ze.

Een cavia raakt soms overenthousiast van watermeloen waardoor stikkingsgevaar ontstaat.

Watermeloen bevat weinig vezels

Een cavia heeft gedurende de hele dag voldoende vezels nodig om het snelle spijsverteringsstelsel op gang te houden.

In een watermeloen zitten weinig vezels, per 100 gram watermeloen (ver over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vind je slechts 0,4 gram vezels terug.

Een cavia heeft zo’n 15 gram vezels per dag nodig. Zorg dus ook als je watermeloen geeft, voor voldoende vers hooi voor je cavia’s.

Extra Vitamine C

Zeker als je je cavia geen Vitamine C supplementen voert, is het verstandig om te letten op de hoeveelheid Vitamine C die hij binnen krijgt.

In 100 gram watermeloen zit 8,1 mg aan Vitamine C. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine C voor een cavia is 10 – 50 mg.

Teveel watermeloen

Het is niet slim om je cavia elke dag hetzelfde groente of fruit te geven. Geef het liefst elke dag wat anders, maximaal 2x per week hetzelfde.

Wanneer een cavia teveel watermeloen binnen krijgt brengt dat de volgende risico’s met zich mee:

  • Spijsverteringsproblemen
  • Suiker overdosis
  • Stik gevaar
  • Bestrijdingsmiddelen (pesticiden)

Mag een cavia watermeloen sap?

Puur het sap serveren is niet zo’n goed idee. In het sap van een watermeloen zitten voornamelijk de suikers verstopt, en die proberen we juist in de gaten te houden.

Je kunt het sap van een watermeloen prima geven aan een cavia, maar ze hebben er niet veel aan. De meeste Vitamine C en andere voedingswaarden zitten in het vruchtvlees of zelfs de schil van de watermeloen.

Vanaf wanneer mag een baby cavia watermeloen?

wanneer mag een baby cavia watermeloen

Als je jonkies hebt kun je ze niet gelijk oppakken en ook niet gelijk voeren. De eerste 5 dagen voeden de baby cavia’s zich met moedermelk.

Na deze 5 dagen beginnen ze met het eten van hooi, wat vezels zijn onmisbaar in het dieet van een cavia! Die zorgen ervoor dat het spijsverteringsstelsel op orde blijft en de cavia niet te dik wordt of moet afvallen.

Na 4 weken is het verantwoord om te beginnen met hele kleine stukjes groente en fruit. De spieren om te kauwen zijn nog niet volledig ontwikkeld, dus maak de stukjes zo klein mogelijk.

Ook moet de maag nog wennen aan nieuwe groente en fruit, geeft dus niet alleen kleine stukjes, maar ook kleine beetjes.

Houdt mijn cavia echt van watermeloen?

Elke cavia is anders. Let dus op de reactie van jouw cavia als je watermeloen voorschotelt.

Ik heb nog geen cavia gehad die niet van watermeloen houdt, maar wie weet heb jij die wel.

Probeer eerst een klein blokje te geven en pijl de reactie van jouw vriendjes. Waarschijnlijk vinden ze het heerlijk en kijken ze vragend waar het volgende stukje blijft.

In de onderstaande video een voorbeeld van cavia’s die voor het eerst een watermeloen voorgeschoteld krijgen!

Is watermeloen gezond voor cavia’s?

Watermeloen is een gezonde snack voor zowel cavia’s als mensen.

In watermeloen zitten vele mineralen en Vitamine A en C, beide nodig voor een gezond immuunsysteem van een cavia.

Hoewel een watermeloen niet de grootste bron van Vitamine C is in de vorm van fruit, is het een goede afwisseling met bijv. aardbeien.

Dagelijks een portie groente en fruit zorgt voor een sterkere cavia met een langere levensduur. Cavia’s maken zelf geen Vitamine C aan, dus alle extra beetjes helpen.

In watermeloen zit zo’n 95% water (vandaar de naam), dus zeker op zonnige, warme dagen is een watermeloen een goede extra vorm van hydratatie voor een cavia.

Plaats een reactie