Cavia’s zijn gedurende de hele dag (24 uur) actief én non actief. Ze slapen en bewegen de hele dag door.
Een cavia is meer een dagdier dan een nachtdier. Cavia’s slapen ‘s nachts meer dan overdag omdat ze al geruime tijd als huisdier worden gehouden. ‘s Nachts zijn cavia’s stiller terwijl ze wakker zijn.
Gedurende een etmaal slapen cavia’s heel vaak in periodes tot zo’n 15 minuten. Overdag slapen ze vaak iets korter tot zo’n 10 minuten.
Zijn cavia’s nachtdieren?
Cavia’s waren oorspronkelijk nachtdieren in het wild en konden zich veiliger bewegen gedurende de nachtelijke uurtjes. Ze kwamen vaker uit hun hol in de nacht dan overdag omdat er minder gevaren op de loer lagen.
Inmiddels kun je een cavia meer als een dagdier zien omdat ze de ritmes van mensen overnemen.
Of zijn cavia’s dagdieren?
Tegenwoordig is een cavia meer een dagdier. Ze genieten van het bijzijn van hun baasje omdat het nou eenmaal sociale diertjes zijn.
Aangezien het ritme van mensen met de tijd is overgenomen proberen cavia’s meer in de nacht te slapen. Cavia’s hebben echter een ongewoon slaappatroon, ze slapen immers 24 tot 36 keer per dag, gemiddeld 10 minuten per keer.
Als een cavia te weinig slaapt, kan dat een oorzaak zijn van een trillende cavia.
Is een cavia ‘s nachts actiever dan overdag?
Het verschilt per cavia, maar de meeste huiscavia’s zijn overdag actiever dan ‘s nachts. Het lijkt er op dat de beestjes rekening houden met ons (mensen) slaappatroon.
Er zijn gevallen van eigenaren die melden dat hun cavia ‘s nachts luidruchtiger is dan overdag.
Welke dagdeel is een cavia het meest actief?
Cavia’s houden van schemer, dit zijn ook hun meest actieve uurtjes. Net voor de zon opkomt en als de zon ondergaat zijn cavia’s het meest ondernemend.
Tijdens de schemer zie je cavia’s meer rondlopen, het hok verkennen, eten, drinken en bewegen.
Wat doet een cavia ‘s nachts?
Cavia’s zijn dus de hele 24 uur van een dag actief. Ze eten en drinken de hele dag (klik hier voor mijn eerdere bericht: “Hoelang kan een cavia zonder eten en drinken?“).
‘s Nachts doet een cavia niet veel anders dan overdag, ze bewegen en verkennen net zo lief als overdag.
Cavia’s zijn ‘s nachts actief met:
- Eten (voer en hooi)
- Drinken (fles of waterbakje)
- Bewegen
- Spelen
- Verkennen
- Stoeien (met 2 mannetjes)
- Slapen
Slapen cavia’s liever in het donker?
De gemiddelde cavia vindt het fijn om in het pikkedonker te slapen. Dit heeft te maken met de cavia’s in het wild die sliepen in holletjes van andere dieren zoals konijnen en mollen. Deze holletjes waren ook helemaal verduistert.
Laat geen licht schijnen richting de cavia als het donker wordt. Een cavia moet de verschillen tussen dag en nacht goed blijven begrijpen om zijn biologische klok goed te laten werken.
Een beetje maanlicht of ander licht van buiten kan meestal geen kwaad, zorg wel voor een hokje waar ze veilig in kunnen liggen als ze gaan slapen.
Een doek over de kooi
Hoewel cavia’s het liefst slapen in een volledig verduisterde omgeving, is een doek over de kooi heen hangen misschien niet zo’n goed idee.
Een doek over de kooi houd (te) veel warmte binnen en zorgt voor een slechte ventilatie van het hok. Een cavia kan ook angstig worden van zo’n verandering en in het ergste geval begint hij te trillen van angst.
Dekens en kussens voor je cavia’s
Een dekentje klinkt voor ons als iets lekker warms, voor een cavia is het meer een spelletje.
Cavia’s houden van (fleece)dekens en kussens om onder te kruipen en verstoppen. Het is dus meer een speeltje dan iets om mee te slapen voor een cavia.
Zaagsel en stro is voor een cavia voldoende om goed te kunnen slapen.
Waar slaapt een cavia het liefst?
In het wild sliepen cavia’s voornamelijk in holletjes van andere dieren. Cavia’s kunnen zelf niet graven dus namen de plekjes van andere knaagdieren in.
In een hol is het 100% donker, maar kan een cavia genoeg zien om zich voort te kunnen bewegen door de tunnels.
In een kooi
Als huisdier gaat dat natuurlijk iets anders, want er zijn weinig holletjes te vinden.
Een cavia slaapt het liefst in een (vrijwel) afgesloten hokje binnenin de kooi. Dit hokje moet afgesloten zijn zodat de cavia een gevoel van veiligheid heeft. Een cavia gaat het liefst in een hoekje liggen zodat zijn achterkant de veilige muur aanraakt.
In welke houding slapen cavia’s?
In de meeste gevallen slaapt een cavia in een staande houding met de kop iets naar voren gebogen.
Cavia’s slapen met hun ogen open waardoor je meestal niet ziet of ze slapen.
Alleen wanneer een cavia zich volledig op z’n gemak en veilig voelt zal een cavia de ogen sluiten tijdens een lange slaap (10+ minuten).
Waarom slapen cavia’s met hun ogen open?
Cavia’s zijn prooidieren en altijd op hun hoede voor het volgende gevaar. Alleen als ze volledig ontspannen zijn sluiten ze hun ogen tijdens de slaap.
Je zult je cavia bijna nooit zien slapen, dit doet hij ook liever op een “rustiger” moment of in een afgezonderd hokje.
Ruimte in het hok
De ruimte in de kooi is van belang voor het slaapgedrag van een cavia. Hoe groter de kooit is, hoe meer hij kan bewegen.
Hoe meer een cavia kan bewegen, hoe beter hij kan slapen.
Natuurlijk is een grotere kooi ook een voordeel als je cavia te dik is en hij moet afvallen.